ОТЕРАЈМО ОШЛЕРЕ СА ВЛАСТИ!

Протести против режима Александра Вучића у Новом Саду настављени су вечерас заједничком поруком да је садашња власт уништила све локалне самоуправе у земљи које контролише и покрајину Војводину. Само грађани, опозиционе политичке партије и различите грађанске иницијативе, удружене у јединствени фронт према аутократској и клептократској власти, могу зауставити даље пропадање и разарање општина, градова и читаве земље. Што више људи буде у том фронту, то ће победа и слобода брже доћи, поручили су учесници вечерашњег протеста на Позоришном тргу.

Потпредседница Демократске странке Драгана Ракић позвала је грађана, опозиционе партије и читаву демократску јавност на јединство и заједничку борбу против режима. "Препреке нису пред нама, већ у нама. Морамо охрабрити и друге да нам се придруже, мора нас бити више на улицама, у једној јединственој колони. Јединствени, солидарни и упорни, срушићемо Вучића. Оставимо наше различитости по страни, станимо сви под једну заставу! Александар Вучић има стотину проблема, а Србија само један – њега," рекла је Ракићева.

Она је запитала како смо од земље Доситеја Обрадовића постали земља "Мегатренда", како смо дошли до тога да се у Војводини гаји марихуана, а да парадајз увозимо из Албаније, те како је могуће да узбуњивач из фабрике „Крушик“ у Ваљеву Александар Обрадовић седи у притвору, а криминалци које је раскринкао у - влади? Према речима Драгане Ракић, управо због свега поменутог, грађани су на улицама и протестују тачно годину дана. "На сиромаштво се човек некако и навикне, али на неправду никако! Зато смо на улицама и тражимо правду. Тражимо да се поштују закони, тражимо да тужилаштво ради свој посао. Србија има и храбре грађане, и храбре новинаре, и храбре професоре, и храбре политичаре, али то није довољно. Нама пре свега треба храбар јавни тужилац који ће коначно почети да ради свој посао. Са Вучићем и његовом братијом се не договара, он се побеђује," поручила је на крају потпредседница Демократске странке Драгана Ракић.

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић, рекао је окупљеним грађанима да сви у Београду знају какве су размере криминала и корупције у Новом Саду, али је у шали додао како Нови Сад, за разлику од Београда, бар има некакавог градоначелника. Београд је једина престоница у свету која нема градоначелника, већ заменика градоначелника којег грађани јуре по улицама. Према Јовановићевим речима, заменик градоначелника Београда Горан Весић не наноси само штету Београду и Београђанима, већ свима у Србији, па самим тим и грађанима Новог Сада. "Пошто Весић никад нема довољно пара за своје бесмислене и скупе пројекте, он стално повлачи паре из државног буџета, а то је новац свих грађана Србије. За наредну годину планира да нас задужи четири милијарде евра за градњу метроа који кошта дупло мање од тог износа, а то ће бити и ваш дуг," објаснио је Јовановић.

Никола Јовановић је рекао да Новосађани и Београђани, као и сви остали грађани Србије, "сањају исти сан" у којем "има кранова али нема кланова, у којем министар одбране не окопава имање на којем се узгаја марихуана и у којем људи попут Александра Обрадовића из Ваљева нису у притвору". Он је поручио окупљеним да ће се тај сан сигурно остварити много брже него се многима сада чини. "Видимо да су почели сами међу собом да се гложе и раздиру, али ми се не уздамо у то. Ми знамо да ће им коначну пресуду изрећи сам народ. Овај мрак је густ зато што је увек мрак најгушћи пред свитање," рекао је Никола Јовановић.

Председник Одбора Покрета "Двери" за Војводину Радош Пејовић обавестио је окупљене да су у Нишу управо приведени потпредседница "Двери" Тамара Кверковић и група активиста који су прикупљали потписе за петицију којом се тражи пуштање на слободу Александра Обрадовића. Насупрот томе, у Новом Саду се пали и одржава пламен отпора и борбе за слободу и одбрану Војводине која је данас "запарложена, тужна и тиха". Пејовић је подсетио на то да је о Војводини некад певао велики Мика Антић, а да данас "опело Војводини држи пропали песник Игор Мировић".

"Желео бих да данас водимо дебату у којој ће се видети наше политичке разлике, у којој ћемо расправљати о правцима развоја и визији државе и друштва какву имамо. Али сам вечерас дошао из Баната, из Зрењанина у којем не можемо попити ни једну чашу воде која није затрована арсеном. У Банату се за људе попут ових који сада владају каже да су ошлери. Због таквих ми више не смемо да гледамо на разлике. Ово је време уједињења и време борбе за слободу. Морамо из Новог Сада, Војводине и читаве Србије отерати ошлере са власти и вратити оно што су отели," нагласио је Радош Пејовић.

Учесници протеста су после завршетка обраћања на Позоришном тргу заједно отишли до оближње Палате "Пупин" у чијој градњи су инвеститори, захваљујући садашњој градској власти која је мењала урбанистичке планове и подешавала их потребама инвеститора, зарадили чак 26 милиона евра више него што би могли да зараде у регуларним условима градње, без мита и корупције. Учесници протеста су око приземља зграде развукли жуту траку на којој је исписано име градоначелника Милоша Вучевиће и тачна квалификација његових корупционашких послова: Криминал!

Галерија:

Protest 2019-12-06

Пратите нас на друштвени мрежама: