ГОДИНА ПРОТЕСТА KОЈИ СУ ПРОМЕНИЛИ СРБИЈУ

Протести против режима Александра Вучића, који ће за недељу дана ући у своју другу годину, променили су Србију, поручено је са вечерашњег протестног скупа на Позоришном тргу у Новом Саду. Да није било тих протеста, вероватно не би ни била донета одлука којом је докторат министра финансија Синише Малог од стране академских институција одбачен као плагијат, а сигурно не би били смењени градоначелник Бруса Милутин Јеличић Јутка и председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, који је послао своје људе да убију новинара Милана Јовановића и да му запале кућу. Такође, да опозициони посланици нису напустили Народну скупштину и да странке које су формирале "Савез за Србију", као и још неке политичке организације и грађанске иницијативе, нису најавиле да ће бојкотовати изборе које власт припрема за крај марта наредне године, никада се не би ни разговарало ни преговарало о изборним условима. Зато се борба за слободне и поштене изборе, на којим ће бити смењена корумпирана власт у Новом Саду, Војводини и читавој Србији, наставља новим протестима и неучествовањем у лажним изборима какве Вучићев режим организује још од 2014. године.

Пензионер Миле Делић, који је постао познат када је вратио 5000 динара које је свим пензионерима из државног буџета исплатила Влада Србије, поручио је својим вршњацима да им се не пише добро са садашњом влашћу ни због тога што та власт покушава да уведе тзв. швајцарски модел обрачуна пензија. Он је објаснио да ће по том моделу свако повећање пензија каснити по 18 месеци, што значи да га многи пензионери, с обзиром на њихову животну доб, неће ни дочекати. "Нити смо ми Швајварци, нити имамо остале швајцарске законе," упозорио је Делић и наставио: "Не бринем се много за нас који смо већ у пензији. Ми неке пензије добијамо и добијаћемо им још неко време, али се бринем за млађе који сада раде. Они могу за своје будуће пензије уплаћивати колико год хоће пара, али им то неће много значити јер ће износ пензија одређивати влада, односно неколико министара сумњивог знања, образовања и морала," нагласио је Делић.

Миле Делић је оптужио председника "Партије уједињених пензионера Србије" и министра Милана Kркобабића да за своју странку и своје личне интересе "бесправно користи капацитете Пензионог фонда" и подсетио на то да тај фонд у свом власништву има бање и друге пословне објекте укупне површине веће од 170000 квадратних метара. Према Делићевим тврдњама, највећи део зараде од све те имовине узимају партије које су сада на власти. "Наш Ђорђе Балашевић је у једној својој познатој песми рекао: "Од Бођана до Опова, сила хуља и лопова, који грабе што одаберу". Ја бих на то додао да ова садашња власт не узима само оно што одабере, већ узима све редом," поручио је Миле Делић.

Студент историје на Филозофском факултету у Новом Саду Александар Ћирић је са платоа испред Српског народног позоришта поручио да ни он ни његове колеге које протестују нису ни страни плаћеници ни издајници, већ људи који желе да буду "ветар промена" у друштву. "Радим три посла да бих обезбедио новац за студије мени и мојој сестри и нећу да будем један од оних који ћуте. Желим да променим овај систем који већ деценијама уназад изједа ово друштво и тера младе људе попут мене да беже из ове земље главом без обзира. Србија је данас земља духовне и материјалне беде и безнађа. Наше друштво све ради у корист своје штете. Да бисмо то променили, потребно је да променимо и себе," нагласио је Ћирић.

Студент Александар Ћирић је позвао окупљене и остале грађане да "устану и ураде нешто за себе". "Kада дође време моралне кризе, немојте да ћутите. Устаните и реците: Ово није исправно и ово не желим да трпим! И кад бирате, не дозволите да вас купе. Да бисмо то постигли, потребно је да сви заједно устанемо и повучемо друштво у истом правцу. Kада то урадимо, неће више бити оваквих скупова, разбијених глава и запаљених кућа. Зато устани, твој живот је у питању, а ми млади поручујемо: Наше нам нећете узети. Живети слободно, живети сад," узвикнуо је Ћирић на крају свог обраћања.

Студенткиња права Драгана Дрљача је позвала окупљене и на следећи протест, за недељу дана, у исто време и на истом месту. Она је подсетила на то да ће скуп наредног петка бити увод у протест који се дан касније одржава у Београду, а на којем ће бити обележено тачно годину дана од првог протестног скупа "Стоп крвавим кошуљама", 8. децембра прошле године."Протести су започели после серије вербалних и физичких напада на противнике власти, који су кулминирали покушајем убиства Борка Стефановића у Kрушевцу, али и потпуном блокадом практично свих државних институција и друштва у целини од стране извршне власти и њених присталица. Можда би сваки наш протест требало отворити подсећањем на то како је и због чега све почело, јер режимска пропаганда све снажније и све бескрупулозније покушава да у јавности наметне лажну слику о протестима," нагласила је Драгана Дрљача.

Галерија:

VIII Protest 29.11.2019.

Пратите нас на друштвени мрежама: