ДИВЉИ ИНВЕСТИТОРСKИ УРБАНИЗАМ ВЛАДА НОВИМ САДОМ

Учесници вечерашњег протеста против режима Александра Вучића у Новом Саду поново су захтевали слободне и поштене изборе, а подржали су и поштанске раднике који су штрајковали претходних дана. Пролазници и учесници протеста исписивали су на постављеним паноима поруке градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу у којим су га обавестили о томе против којих људи из власти и зашто још треба да поднесе кривичну пријаву, пошто је у понедељак поднео пријаву против свог партијског шефа Александра Вучића и његовог брата, а по налогу самог Вучића. Вечерашњи протест су обележила и два инцидента које су изазвали припадници обезбеђења скупа у Српском народном позоришту који се одржавао у склопу програма "Омладинска престоница Европе", а који су на простору на којем се стално одржавају протести поставили ограду са црним платном коју нису одмах хтели да уклоне, те један радник обезбеђења у Главној пошти који је мирним учесницима протеста показао нож.

Некадашњи министар за грађевинарство у влади др Зорана Ђинђића и потпредседник Демократске странке проф. др Драгослав Шумарац је позвао опозиционе политичке партије, грађане и грађанске иницијативе да истрају у бојкоту избора које власт припрема за пролеће наредне године. Он је рекао да "Савез за Србију" (СзС) не сматра да је наводним одлагањем избора за крај априла, о чему су данас у Београду говорили представници Европског парламента, направљен било какав озбиљан помак и истакао да СзС остаје при својим ранијим ставовима о томе шта треба да се испуни и у којем року па да избори буду слободни и поштени. Шумарац је позвао новосадског градоначелника Милоша Вучевића да поднесе кривичне пријаве против министарке грађевинарства Зоране Михајловић, министра финансија Синише Малог, директора "Kоридора Србије" који је тобож поднео оставку Зорана Бабића и покрајинског секретара за просторно планирање Владимира Галића зато што су у Београду и читавој Србији направили урбанистички хаос, те нагласио да је стање у посебно тешко управо у Новом Саду. "Овде је завладао брутални инвеститорски урбанизам. Очигледни су примери Пупинове палате на коју су залепили фасаду од зграде Kомуналне банке која је некада стајала на том месту и која је била под заштитом државе. Па онда и комплекс "Kраљев парк" у којем су срушене тршчаре које су такође биле под заштитом да би се градиле бетонске зграде од девет спратова. Сад се спрема и "Нови Сад на води", на простору некадашњег бродоградилишта, што не би смели дозволити да се реализује," поручио је Шумарац.

Позната историчарка уметности и ауторка више књига из области историје грађевинарства и архитектуре у Новом Саду Донка Станчић је рекла да живимо у "недођији од земље" у којој су нас "снашле бројне неприлике". Она је оценила да власт Српске напредне странке у граду за претходних осам година није урадила ништа значајно за општи интерес, већ је само "омогућила све већи и већи урбанистички хаос". Ипак, захваљујући протестима грађана, направљени су неки помаци којих сигурно не би било да грађани нису на улицама. "Нашим шетњама, говоранцијама и протестима успели смо бар да спасимо Спенс од рушења. Наш глас је ипак допро до градске власти и чини ми се да смо бар Спенс сачували. Зато волим да кажем како се "сузе" и труд ипак исплате," истакла је Донка Станчић.

Једна од суспентованих радница Јавног предузећа "Поште Србије" Наташа Дејановић Данчетовић је рекла да је рад у пошти пун стреса, притисака и борбе за парче хлеба, а да су радници постали само број и ништа друго. Према њеним речима, поштански радници су се побунили и спонтано стали са радом јер даље нису могли. "Нама нису повећане плате 17 година, а када су смањење за 10 посто 2014. више нису враћене. Зато никада нисмо били сложнији и 8.000 људи је стало. Ово што је ноћас потписано између пословодства, штрајкача и владе, потписано је на брзину. Добили смо повећање плата за 13,1 посто, скинуте су нам суспензије и можемо се вратити на посао, али узрок остаје. Узрок је директорка Поште Мира Петровић, наш штрајк је само последица, а трпе грађани који нису добили услугу. Неопходно је да се отклони узрок, али и реше други проблеми попут оног са фиктивно запосленим који добијају велике плате а никад их нисмо видели на послу. Поука је да нас једино слога и бројност може спасити, јер смо ми овог пута били сложни и бројни," истакла је Наташа Дејановић Данчетовић.

Учесници протеста на Позоришном тргу су после завршетка скупа отишли до Главне поште у центру Новог Сада и главно степеништа и улаз облепили траком за поруком солидарности са запосленим у том јавном предузећу. Један од тројице припадника обезбеђења поштанске зграде који су кроз стакло посматрали перформанс у једном тренутку је потегао и нож, мада се налазио у самој згради и нити је био изазван нити је био у физичком контакту са мирним учесницима протеста. Његов поступак је изазвао бурно негодовање окупљених грађана, али су организатори скупа успели да их смире и тако спрече већи инцидент.

Најављено је да протести неће стати и нови скуп је заказан за наредни петак, у исто време и на истом месту.

Галерија:

Protest 2019-12-13

Пратите нас на друштвени мрежама: