ВУЧИЋ НЕ КОНТРОЛИШЕ НИ СЕБЕ САМОГ, А ХОЋЕ ДА КОНТРОЛИШЕ СУДИЈЕ И ТУЖИОЦЕ

Савремене државе су засноване на начелу поделе власти на законодавну, извршну и судску, али садашња извршна власт у Србији очигледно жели да ово начело погази и да себи и својим интересима потчини и законодавну и судску грану државне власти, истакнуто је на вечерашњем протестном скупу у центру Новог Сада. Грађани имају право и обавезу да то спрече, борећи се за нормалну државу у којој ће и председник и влада деловати искључиво у оквирима својих уставом и законом прописаних надлежности. Амандмане на постојећи устав, који се односе на област правосуђа и који су написани у Министарству правде, треба одбацити зато што су њима предвиђени нови механизми политичког утицаја на судство.

Председник "Удружења за заштиту уставности и законитости" Саво Манојловић истакао је на почетку да је у Србији такво стање да "човек који не може да контролише себе, контролише све остало". Он је оценио да садашња извршна власт у сваком граду и у сваком дану гази Устав Републике Србије и позвао грађане да то зауставе јер "начела модерне демократије нису отирач о који власт брише ноге". Према Манојловићем речима, људи који правосуђе сопствене земље бацају под ноге, не могу да заштите ни права свог народа у другој земљи, што се видело и у случају Закона о слободи вероисповести у Црној Гори. "Овим делом Балкана владају криминално-политички режими, који међусобно сарађују и који су умешани у коруптивне радње, прање новца, трговину оружјем, а вероватно и трговину дрогом. Они раде исто оно што су радили и деведесетих: сеју мржњу међу људима. Без обзира на разлике, морамо постати друштво које поштује права, јер је то цивилизацијско достигнуће. Желимо мир, а не сукобе," рекао је Саво Манојловић и позвао окупљене грађане да потпишу петицију на платформи "Србија у покрету" којом се тражи да се проблеми са поменутим црногорским законом и имовином Српске православне цркве у тој земљи решавају правним путем и пред Европским судом за људска права. Он је такође позвао грађане да подрже телевизију Н1 која се нашла на удару власти због свог професионалног извештавања. "Проблеми које не буду решавале институције, решаваћемо ми, грађани, зато што смо ми последња одбрана уставних права. Борили смо се и боримо за права људи као што је Александар Обрадовић, Марија Лукић, новинар Милан Јовановић коме су спалили кућу... Желимо нормалну државу у којој ћемо знати да кад идемо судији, идемо правд и у којој се људи неће плашили због онога што мисле и изговарају, Сви смо заједно до победе," поручио је са платоа испред Српског народног позоришта председник "Удружења за заштиту уставности и законитости" Саво Манојловић.

Некадашњи судија Врховног суда и универзитетски професор у пензији Зоран Ивошевић, одбацио је као неуставан предлог државног секретара у Министарству правде Радомира Илића, који се јавно заложио за увођење тзв. екстерне контроле у правосуђе, као и то да председник државе бира судије. Илић је устврдио како и председник Француске бира судије у тој земљи, што је Ивошевић вечерас категорично негирао. Према Ивошевићевим речима, председник Француске именује судије искључиво на предлог француског Савета правосуђа, који спроводи селекцију кандидата. "Екстерну контролу судских органа, наш устав не познаје, већ предвиђа равнотежу и међусобну контролу законодавне, извршне и судске власти. Да је државни секретар прочитао устав, видео би да судије и заменике тужилаца у почетном трогодишњем мандату бира Народна скупштина, а да им трајне, каријерне, мандате поверава Високи савет судства, односно Државно веће тужилаца. Да је читао устав, знао би и то да председнике судова и јавне тужиоце бира искључиво Народна скупштина," објаснио је Ивошевић.

Судија Зоран Ивошевић је открио да су у Министарству правде написали предлог амандмана на део устава који се односи на правосуђе пре него што је уопште почео званичан поступак промене устава, те да је тим предлогом покушало да озваничи полуге политичког утицаја. "Венецијанска комисија је уочила да и упостојећим решењима постоје механизми за политички утицај, па је предложила да се то измени. Садашња извршна власт ту препоруку покушава да примени тако што ће постојеће полуге политичког утицаја само заменити новим. Чак би да избришу уставну одредбу по којој судске одлуке не могу бити предмет вансудске контроле, а да Уставни суд добије могућност да преиспитује и правоснажне судске пресуде. А тај Уставни суд је већ подлегао политичком утицају, због чега га већ зову "зауставни суд" и "зауздани суд". Е па то неће моћи,", поручио је судија у пензији Зоран Ивошевић.

Галерија:

Protes 24-01-2020.

Пратите нас на друштвени мрежама: